III.ULUSLARARASI KATILIMLI, XII. ULUSAL İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ KONGRESİ 2025

BİLDİRİ YAZIM KURALLARI

  1. Bildiriler, etkinlik duyurularında belirtilen konu başlıklarında, teknolojik gelişmelerin ve yeniliklerin, uygulamaların, araştırmaların ve sonuçlarının yer aldığı bildiriler olarak kaleme alınmalıdır.
  2. Bildiri adı ve içeriği birbirine uygun olmalıdır. Bildiride anlatılmak istenen bilgiler net olarak ortaya konulmalıdır.
  3. Bildiri dili Türkçe veya İngilizce’dir. Bildirilerde kullanılan dilin anlaşılabilir bir Türkçe veya İngilizce olmasına dikkat edilmelidir.
  4. Bildirinin üslubu, formatı ve dili kongre yapısına ve etiğine uygun olmalıdır.
  5. Bildirilerde belirli bir firma veya firma topluluklarının çıkarı ön plana çıkartılmamalı, bu konuda reklam ve propaganda yapılmamalıdır. Bildirilerde herhangi bir firma ürününün veya sisteminin, cihazının veya markasının reklamı yapılmamalıdır.
  6. Bildiriler daha önce herhangi bir dergide, katalogda ve kitapta yayınlanmamış veya sadece bir kez yayınlanmış ama benzer bir etkinlikte sunulmamış olmalıdır. Bildirilerde aktarılan konunun sorumluluğu yazar(lar)ına aittir.
  7. Bildiriler; sözlü veya poster olarak kabul ya da ret edilecektir. Bildirinizin nasıl kabul edilmesini istediğinizi kayıt formunuzda belirtiniz. Bildiriler önce özetlerden değerlendirilecek kabul edilme olasılığı olanlardan tam metin istenecektir.
  8. Poster bildiriler, araştırma-inceleme ise giriş ve amaç, gereç ve yöntem, bulgular ve tartışma, sonuç ve öneriler ile kaynaklar kısımlarını içermelidir. Derleme ise giriş ve amaç, genel bilgiler, sonuçlar ve kaynaklar kısımlarını içermelidir.
  9. Tüm sözlü bildirilerde her biri 150 (yüz elli) kelimeyi geçmeyecek özetler (Türkçe ve İngilizce) kısmı olmalı ve araştırma-inceleme özetlerinde; giriş ve amaç, gereç ve yöntem, bulgular ve tartışma ile sonuç ve öneriler bölümlerini, derleme özetlerinde; giriş ve amaç, genel bilgiler ile sonuçlar bölümleri bölüm adı olmadan ayrı paragraflar içerecek şekilde olmalıdır. Özetlerin sonunda, bildiri başlığında olmayan ve bildiri içeriğini yansıtan en az 3 en çok 5 anahtar kelime yazılmalıdır.
  10. Sözlü bildiriler, derleme veya inceleme-araştırma formatında yazılmalıdır. Kabul edilen bildiriler Times New Roman karakterinde, 12 punto büyüklüğünde, özetler, metin, tablo ve şekiller ile kaynaklar dahil olmak üzere en çok 10 sayfa olmalıdır.
    1. Derlemeler; giriş, genel derleme bilgileri (başlıklar ve ara başlıklarla), sonuç, kaynaklar kısımlarından oluşmalıdır. Giriş kısmının son paragrafında derlemenin amacı yazılmalıdır. Genel bilgiler, kronolojik verilmeli ve son paragrafında gerekirse yorum yapılmalıdır. Sonuç kısmında derlemenin İSG alanına olası katkıları maddelerle verilmelidir.
    2. Araştırma-incelemeler; giriş ve amaç, gereç ve yöntem, bulgular ve tartışma, sonuç ve öneriler, kaynaklar kısımlarından oluşmalıdır. Gereç ve yöntemde araştırma-incelemenin tipi, yeri, zamanı, kapsamı ve kullanılan yöntemlerin isimleri ile değerlendirme kriterleri yazılmalıdır. Bulgular ve tartışma kısmında çalışmanın bulguları yazılmalı ve ulusal-uluslararası benzer çalışmalarla karşılaştırılarak farklı ve aynı yönler verilmeli, bölüm sonunda çalışmanın kısıtlılıkları ile güçlü yanları yazılacaktır. Sonuç ve öneriler kısmında, sadece çalışmadan çıkarılan sonuçlar ile bu sonuçlara uyan öneriler yazılacaktır.
    3. Kaynak yazım kuralları: Kaynaklar metin içerisinde geçiş sırasıyla ve ilgili cümlenin sonundaki noktadan sonra üst karakter olarak yazılacaktır. Örnekler;
    4. Doi Numaralı Dergi Makaleleri: Asar R, Çelikten Y. Shadowing a woman administrator: A Turkish case. Universal Journal of Management 2016;4(11):607-614. doi:10.13189/ujm.2016.041102.
    5. Üç ve Daha Fazla Yazarlı Dergi Makalesi: Bay RA, Rose N, Barrett R, ve ark. Predicting responses to contemporary environmental change using evolutionary response architectures. American Naturalist 2017;189(5):463-473.
    6. Haber Makalesi: Harlan C. North Korea vows to restart shuttered nuclear reactor that can make bomb-grade plutonium. The Washington Post 10.07.2024;3.
    7. Çevrimiçi Haber Makalesi: Stolberg SG, Pear R. Wary centrists posing challenge in health care vote. New York Times. İnternet: http://www.nytimes.com/2010/02/28/ us/politics/28health.html, Erişim: 10.07.2024.
    8. Kitap: Başaran İE, Çınkır Ş. Türk eğitim sistemi ve okul yönetimi. Ankara: Ekinoks Yayınevi; 2011.
    9. Editörlü Kitap: Kesharwani P, editör. Nanotechnology based approaches for tuberculosis treatment. Academic Press; 2020.
    10. Editörlü Kitapta Bölüm: Dönmez B. Motivasyon. İçinde: Özdemir S, Editör. Eğitim yönetiminde kuram ve uygulama. Ankara: Pegem Akademi, 2013; s. 185-229.
    11. Çeviri Kitap: Enloe C. Muzlar, plajlar ve askeri üsler. Çev: Kurt B, Aydın E. Çitlembik Yayınları, 2003.
    12. Ansiklopedi: Akun ÖF. Ali Mustafa Efendi. Ankara: TDV; 1989.
    13. Tezler: Asar R. Okul yöneticilerinin öğretmenlere ilişkin insan doğası varsayımları ve sergiledikleri yönetim tarzları (Doktora tezi). Ankara: Hacettepe Üniversitesi; 2021.
    14. Bildiri: Akçay A. Bilgisayar destekli eğitim yazılımlarının özellikleri ve Fırat Üniversitesi öğrencilerinin BDE uygulamalarına yaklaşımı. Bilişim Teknolojileri Işığında Eğitim Konferansı; 22 Mayıs 2004; Ankara, Türkiye.
    15. Web Sayfası: Asar R. Yönetim açısından insan doğası. Yönetsel; 2021 İnternet: https://yonetsel.com/yonetim-acisindan-insan-dogasi/, Erişim Tarihi: 10.07.2024.        
  11. Sunumlar: Power point sunum şeklinde hazırlanmalı, sunumlar; 1. Slayt kapak: bildiri adı, sunucu kimliği, sunum tarihi ve yerini içerir, 2. Slayt: sunum planını içeren içerik olmalıdır. Daha sonraki slaytlar araştırma-inceleme veya derleme sunumuna göre ilgili başlıkları içermelidir. Her slaytta başlık ve içerik kısımları bulunmalı, başlıklar 36-40 punto, içerikler ise 24-28 punto olmalıdır. İçerik kısımları 7X7 kuralına (her slaytta en çok 7 satır ve her satırda 7 kelime içermesi) uygun olmalıdır. Her sunucunun toplam slayt sayısı, sunum süresinin iki katından fazla olmamalıdır (15 dakika sunumda 30 slayt, 20 dakika sunumda 40 slayt).
  12. Bildiriler isgadana@mmo.org.tradresine e-posta ile gönderilebilir.